Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асирологът Страхил Панайотов: Палмира може да бъде възстановена

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За щастие, на древна Палмира не са нанесени чак толкова много щети. Много неща са разрушени и то нарочно, но Палмира е едно огромно място, което не е систематично разрушено и би могло да бъде възстановено. Това каза за предаването "Хоризонт до обед" специалистът по асирология от Хайделбергския университет д-р Страхил Панайотов, който работи в университета в Берлин.

Те унищожават културно наследство, което не може да бъде върнато. Това е лошо - някои от нещата в Палмира могат да бъдат върнати, защото има снимки и камъните са там, но други неща са напълно унищожени и повече не могат да бъдат върнати. Това е един огромен проблем, защото се прави систематично и нарочно и се прави срещу западната политика, срещу западния свят. Всъщност те унищожават наследството на техните земи, за да го върнат в един момент на западния свят, което е ужасно. Има неща, които вече не могат да се върнат, особено в Ирак.


Палмира е добър случай, защото има богат снимков материал и реконструкциите са възможни, но унищожените от ислямисти или продадени музейни експонати и дребни обекти са напълно загубени, уточни Панайотов.

Интервюто на Валерия Николова със Страхил Панайотов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени