Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанците в Гърция отново отказват да бъдат отведени в лагери

Опозицията обвини правителството на Ципрас, че няма национална стратегия по бежанската криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бежанците от Идомени освободиха за движение железопътната линия към Македония, където провеждаха седяща стачка. Оттеглиха се и от протестите на магистралата към граничния пункт, но продължават да стоят на палатки и отказват прехвърляне в лагери.

Жителите на град Верия събират подписка за закриване на лагера, където само преди дни бяха изпратени 400 мигранти. Хората не желаят бежанци в близост до града, обвиняват властите,че не зачитат мнението им и искат оставката на кмета.

След последните дни, в които намаля рязко притокът на мигранти към остров Лесбос, само за няколко часа във вторник пристигнаха над 300 души. Правителството обмисля схема за прехвърляне на голяма част от бежанците от натоварените острови към съседни егейски острови, където също започнаха да събират подписи. Живеещите там се страхуват, че откриването на бежански лагери в региона ще унищожи туризма и паралелно заплашват, че спират плащането на данъци.

Пристанището в Пирея е пълно с палатки, в които има над 6 000 мигранти, които стоят там и също отказват прехвърляне в лагери.

Опозицията остро критикува правителството правителството на Алексис Ципрас за липсата на национален план по бежанската криза, а кредиторите притискат за гласуване на закони по мерките, договорени за следващия транш от финансовата помощ. По-късно през деня започват дебатите в парламента по Закона за статута на бежанците в Гърция, както и за борбата с корупцията. Гласуването в сряда е поредният риск за единство на управляващата коалиция. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна