Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Радулов: Общи структури за противодействие в ЕС са единственият начин да се справим с тероризма

проф. Николай Радулов
Снимка: БГНЕС

В такава ситуация, при която има и реални терористични актове, очевидно е, че обществеността е понаплашена и бърза да реагира така както ѝ се струва, че е най-добре за оцеляването ѝ. Това каза по „Хоризонт“ в предаването „Нещо повече“ проф. Николай Радулов.

В крайна сметка тези случаи водят до проиграване на ситуации, които са нормални за една терористична заплаха. Структурите които се занимават с антитероризъм, независимо, че изхарчват определен ресурс, работят по координацията и взаимодействието си, и това в крайна сметка не може да не се отрази положително, когато има действителна заплаха. Мисля, че уроците от тези случаи се научават от специалните служби.

На въпрос как да се противодейства на тероризма, проф. Радулов заяви:

За да се противодейства на тероризма, е необходимо да има необходима система за противодействие. Такава система преди имаше – мрежата от секретни сътрудници. Когато хората замислят нещо и това нещо не се споделя, когато става дума за организирана престъпност, единственият начин то да бъде доловено е с помощта на други хора, които знаят какви са признаците за подготовка и извършване на терористични актове.

Лошото е, че терористичните актове се случват днеска, а мрежата се разработва с години. Колко бързо ще стане тя годна, за да разкрива и предотвратява терористични актове? Това е тежка работа и обикновено продължава между 5 и 10 години.

Според проф. Радулов създаването на общи структури за противодействие в рамките на ЕС е единственият начин да се справим с такъв тип престъпления, защото е необходим много голям ресурс:

САЩ разполагат с такъв, но отделните страни на ЕС нямат достатъчен ресурс за противодействие. Очевидно е, че трябва да се говори за общ ресурс, споделяне на ресурс, за изграждане на общи системи за противодействие.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна