Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Башар Асад е готов да приеме всеки боец, оставил оръжието

Башар Асад
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Примирието в Сирия като цяло е успешно, но трябва да се положат общи усилия, за да се ускори пълното прекратяване на огъня, заяви в интервю за РИА "Новости" сирийският президент Башар Асад, цитиран и от Ройтерс:

Примирието е относително успешно. Тоест - то беше по-добро, отколкото мнозина предполагаха. Защото се очакваше, че ще се провали. Можем да дадем на успеха на примирието оценка "добър", даже малко по-висока от "добър".

Според Асад руската и американската страна така и не са стигнали до единно мнение кои групировки да се смятат за терористични и кои не. Той предлага свой критерий:

Имаме следното предложение, за да поправим тази ситуация: всяка организация или групировка, приемаща примирието, се съгласява да води диалог с руската страна или със сирийската държава. За такива групировки ще смятаме, че са се отказали от тероризма и са преминали към политическа дейност.  

Сирийският президент допълва:

Ускоряването на процеса на примирие, установяването на връзки с бойците, които искат да си предадат оръжието или искат да се борят с тероризма съвместно със сирийската държава и с приятелите, които подкрепят сирийската държава, на първо място Русия и Иран - ето това е по-важна задача от класифицирането на терористичните организации. Ние като държава прилагаме следния подход: готови сме да приемем всеки боец, който иска да сложи оръжието си, за да върне положението в нормалното русло и да се избегне по-нататъшното кръвопролитие в Сирия.

Ройтерс цитира онази част от интервюто, в която Асад казва, че е готов на предсрочни избори, ако сирийският народ иска това. Според него по-добрият вариант са преки президентски избори, отколкото държавният глава да се избира от парламента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна