Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ожесточени протести във Франция заради реформата на трудовото законодателство

Демонстранти в Париж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ожесточени сблъсъци между демонстранти и полиция избухнаха в различни френски градове по време на днешната общонационална стачка, съроводена и от най-масовите антиправителствени протести през управлението на президента Франсоа Оланд, предава АФП. Стачката затвори Айфеловата кула, разстрои обществения транспорт, предизвика студентски барикади по улиците.

Основното възмущение е насочено срещу планираната от правителството реформа в трудовото законодателство, но гневът е подклаждан и от президентската инициатива конституцията да се реформира така, че да се отнема фринското гражданство на уличените в тероризъм. След като срещна силен отпор в парламента срещу това свое предложение, Оланд вчера го оттегли. Но трудовата реформа която намалява социалната сигурност за работещите и особено тежко ще засегне младежите и жените, продължава да стои на дневен ред и да предизвиква осъждането на гражданите.

58 % от французите да против реформата, сочат сондажи, цитирани от АФП. Младежката безработица достига до 25%.

Над 200 отделни демонстрации из цяла Франция съпровождаха днес стачката. Полицията употреби сълзотворен газ срещу хрълящи камъни младежи в Нант и Рен. В Париж бяха арастувани около 10 младежи заради хвърляне на бомбички и жълта боя по полицаите. В Марсилия двама полицаи са ранени при сблъсъците.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна