Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на средства- пречка за представянето на ломски таланти в чужбина

Вокална група "Шоклодаче" от Лом- с Гранд при и покана за Лисабон

15
Снимка: Колаж радио Видин

Ломската Вокална група (ВГ) "Шоколадче" спечели голямата награда от Международния музикален фестивал за испански и други романски езици- Abanico 2016! Конкурсът се проведе в София през месец март. Той се организира за пети пореден път по инициатива на 164 Гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес", под егидата на Отдела по образование към посолството на Кралство Испания и Института Сервантес, кмета на Столичен район Оборище- Йорданка Фикирлийска и Музикална агенция "Artvoices".

Снимка

Неговата мисия е откриване и изява на талантливи изпълнители– деца и младежи. А основната идея- да се покаже изкуството, като едно могъщо средство за общуване между хората, чрез изпълненията на млади таланти, изучаващи испански език  и други романски езици в профилирани гимназии и паралелки, пеене, китара и други инструменти, танци в различни музикални и танцови школи в България, информират ни организаторите.

Точно в този престижен конкурс "шоколадовата" вокална група от Лом грабна едно от призовите места. Росица Кръстева- основател, вокален педагог и ръководител на ВГ "Шоколадче" разказа за участието им:

"Миналата година получихме Гранд при в категория вокални групи, тази година повторихме успеха. Но, тъй като нямахме право да участваме като вокална група, тази година камерна формация от шест момиченца- секстет "Shokogirls", се включиха и завоюваха отново Гранд при за групата. Изненадата дойде с поканата за участие на конкурс в Португалия и Молдова. Много бихме искали да представим България в Лисабон! Конкурсът е свързан с романските езици и ние пяхме на португалски, испански и на български, разбира се. С гордост споделям, че секстет "Shokogirls" бяхме единствените, които след представянето си, получихме покана за по-нататъшно участие. Ние и още едно дете, което бе индивидуален изпълнител.Снимка Минахме през много трудности, но си заслужаваше борбата в голямата битка. За няколко месеца трябваше да подготвим новия репертоар, трябваше да открием конкурса, като миналогодишни победители, като пяхме испанска песен, а на самата конкурсна програма се представихме с португалска песен, направихме и хореография- беше голямо предизвикателство!"

Успехите са безспорни, но ето, че идва ново предизвикателство, препятствие, с което талантливите деца и тяхната борбена учителка не могат да преодолеят сами и молят за помощ!

"Музикалната агенция, която организира пътуването и е част от организаторите на конкурса, поема само таксите за участие, които са 30 евро на дете, а пътят, самолетният билет, самият престой, храната, нощувката- са за наша сметка. Сумата е около 600 евро за дете, което е абсолютно непосилно за възможностите на родителите на малките "шоколадчета". Дано успеем да съберем сумата, защото иначе целият този труд отива на вятъра… Дано се намерят дарители, децата заслужават! Това участие ще им помогне, ще ги изгради, международната сцена тотално ги променя, имат вече друга амбиция. Често пъти получаваме подобни покани, които, за съжаление, остават неосъществени, поради финансови причини!"

СнимкаКогато талантът срещне отличния педагог, когато този педагог е и добър мениджър, и когато има огромно сърце и хъс за работа, тогава чудесата се случват! Но, за да бъде щастието пълно, трябва помощ, младите таланти няма да успеят да заминат без финансова подкрепа. Това, което родителите могат да заделят, не стига. Дано повече хора да се отзоват на молбата на децата!

"Очакваме добри хора да ни помогнат финансово, за да осъществим пътуванията си и представим родния Лом и България"– моли се Росица Кръстева, ръководител на групата.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна