Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините и бизнесът по Черноморието се обявиха за къмпингите, но против биокъмпингуването

Снимка: БГНЕС


Още в първия ден от пускането на онлайн резервациите  в къмпинг „Градина“ са получили 80 заявки. Това лято къмпингът ще бъде включен към новоизградената канализация на Созопол, но плажът пред него отново няма наемател и вероятно областната управа в Бургас ще трябва да осигури спасителите и медицинското обслужване.  Пак заради липсата на наемател, пет заведения, чието разрешително е изтекло, трябва да бъдат премахнати доброволно от собствениците

Кметът на Приморско Димитър Германов обясни че общината ще опита да възроди легендарния Атлиман. Според него, къмпингите трябва да бъдат категоризирани, за да знаят хората какви условия да очакват.

Морските общини  обаче са вдигнали ръце от диво къмпингуващите и се готвят за тежко лято. Само за два месеца миналия сезон община Царево е извозила 130 тона отпадъци от плаж "Корал", съобщи кметът Георги Лапчев. Пишат и много актове на нарушителите, но повечето падат в съда, призна той:

Има наистина скандални текстове в молбите, които съдът приема. Мога да ви цитирам един, който сега си спомням за човек, който незаконно къмпира край Варвара. Беше написал: "Нека този акт се счита за нищожен. Не ме наказвайте, господин кмете, защото аз, на път за Созопол, пукнах гума във Варвара и, докато сменях гумата, жена ми извади палатка, децата отидоха на плаж". Съдът отмени този акт и всъщност този човек не беше наказан!

Против "дивото къмпингуване" се обяви и Андрей Василев - мениджър на къмпинг "Градина":

Няма как територии близо до плажа, попадащи в горски фонд или пък други със съвсем друго предназначение, да развиват дейност, сходна на нашата. Инвестициите в такъв род начинания, в такъв род бизнес се обезсмислят, след като всеки  един може свободно да къмпингува, където си пожелае.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна