Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Дреновички: Конфликтът в Нагорни Карабах няма да се отрази директно на Южния газов коридор

Иван Дреновички


Конфликтът в Нагорни Карабах съществува от може би 20 години и досега това не е попречило на осъществяването на инфраструктурни проекти, включително и започването на реализацията на т. нар. „Южен газов коридор“, който е базиран на сериозни инвестиции  за развитието на „Шах дениз“ 1 и 2.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ председателят на Националния комитет към Световния петролен съвет Иван Дреновички.

По-голямата част от международната общност не смята, че този конфликт, свързан с Нагорни Карабах, би имал директно отражение върху реализацията специално на Южния газов коридор с източник на газ Азърбайджан.

Проектът е на стойност 45 млрд. долара, а делът на Азербайджан в него – 16 млрд. долара, поясни той. През 2015 г. е  започнал и строежът на турска територия.

Южният газов коридор се реализира с цел диверсификация на доставките на природен газ за Европа. Очевидно ЕС има отношение. Чисто практически, Франция мисля, че е съпредседател на ОССE, заедно с Русия и САЩ. Естествено ЕС е заинтересован от мирно намиране на решение, бързо, на този конфликт. Не трябва да забравяме, че дори и след реализацията на този мащабен проект в световен аспект, неговата значимост за европейския пазар ще бъде едва около 6% - т.е. той ще може да подсигури между 6 и 8% от цялото потребление на газ на територията на ЕС.

Втечненият газ е алтернатива за Европа, но реално големите търговци насочват своите количества към Азия, където търсенето и цените са по-големи. Изграждането на терминалите също изисква огромна инвестиция. В региона ни обаче има няколко терминала, които все още не се използват пълноценно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна