Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаната история на Волжка България

БНР Новини
През последния четвърт век историята на Волжка България се ползва с особен, дори невралгичен интерес. Причините са комплексни – от чисто познавателни до користно-комерсиални. В предаването разглеждаме началото на темата, когато Волжка България има статут на екзотична средновековна реалност, далеч от съзнателните научни търсения на родните проучватели. Става дума за обзорната разработка на Рашо Рашев, сравнително изчерпателното представяне на Волжка България в том I на „История на българите“, дело на Цветелин Степанов, опитите на Георги Владимиров да „глобализира говоренето“ по темата, както и приносните изяви на перспективните млади специалисти като И. Мечков и Б. Живков.

Разглеждаме и феноменът „блог-история“, който тревожно бързо доби популярност и въведе в употреба героично-интригуващи, но съмнителни като достоверност идеи и твърдения. Успешно бяха реанимирани отдавна отречени от науката хипотези като т. нар. „автохтонна теория“ за произхода на българите и „балканския корен на волжките българи“. На родна почва бе привнесен и популярният в Русия фалшификат „Джагфар Тарихи“ с опити за неговото легитимиране дори в научни по своята претенция разработки.
В предаването участват писателят Кирил Милчев и и историкът Георги Владимиров – доктор по история, магистър по теория и история на културата. Автор на 6 монографии – „Казанското ханство – история, икономика, култура“ (2005), „Дунавска България и Волжка България – формиране и промяна на културните модели (VII-XI в.)“ (2005), „Волжка България и Казанското ханство: строително изкуство и архитектура“ (2006), „Волжка България и Казанското ханство в географските карти на Средновековието и Новото време“ (2007); „Другата България на Волга: изгубената цивилизация“ (2009), „Волжка България и Казанското ханство: предания и легенди на народите по Средна Волга“ (2011) – както и на над 80 научни статии, студии и изследвания по проблеми на средновековната история и култура. Утвърден специалист по история и култура на българите по Средна Волга през средновековието. С кратко интервю се включва и волжката българка Албина Хайрулина, доктор на филологическите науки в Института за език, литература и изкуство при Академията на науките на република Татарстан, ръководителка на центъра за културно-просветна дейност „Идел“ със седалище в град Варна.




Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна