Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 17: VOX HUMANA

БНР Новини
Фотоколаж: Теодор Иванов

Въпрос:
Човешкият глас (в радиото) е...

Възможности:
а) телесна особеност?
б) метафизична „магия”?

Отговори:
а) Телесно човешкият глас се получава от работа в три етапа, три елемента - белите дробове, гласните струни в ларинкса и артикулационните органи. Белите дробове са „помпата”, осигуряваща достатъчен поток от въздух, за да трептят гласните струни. Гласните струни служат, за да „разрязват” въздуха от дробовете в звукови пулсации.Там се създава звукът и се регулира силата и тона. Артикулационните органи (небце, бузи, език, устни) филтрират звука и го „украсяват”.
б) Метафизичната „магия” глас по радиото е трудно описуемото посредничество на звук, психическото възприемане на едното смислено нещо в непознатото, тъмнината на средата и светлината на гласа, която прокъсва етъра, за да достигне внушението за интимност между говорящ и слушащ, създаващ и потребяващ.
в) Всичко това и повече, за което в 17 серия на „Радиото” ще чуете от гласовете на Дарина Такова, оперна певица, Виза Недялкова, журналист, Татяна Лолова, актриса, Иван Добчев, режисьор, Вяра Ангелова, преподавател в СУ Св. „Климент Охридски”.

Първо излъчване на епизода в ефира на БНР: понеделник, 22 юни 2010 г, 10.30 часа, програма „Христо Ботев”.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна