Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Билетът за градския транспорт в София става 1,60 лв. от 1 юни

| обновено на 14.04.16 в 15:00
Снимка: БГНЕС
Столичният общински съвет одобри предложението на Центъра за градска мобилност цената на билета за градски транспорт да стане 1,60 лева, считано от 1-ви юни тази година. "За" поскъпването на билета гласуваха общинските съветници от групата на ГЕРБ, както и петима общинари от групата на Реформаторския блок.

Кметът Йорданка Фандъкова обясни, че зад поскъпването стоят планирани инвестиции за транспортната модернизация: 

Говорим за цялостна политика в сферата на транспорта и модернизация, която да продължи с по-ускорени темпове, за голямата подмяна на превозни средства с 90 процента нови автобуси, нови тролейбуси и трамваи, да не говорим за строителството на метрото. Всичко това струва пари. В същото време е важно хората да имат алтернатива, да пътуват по-изгодно и по-евтино, затова настоях цената на картите да се запази. В същото време талоните на цена 12 лв. ще дадат възможност дори хората, които искат да пътуват единично, да пътуват на цена от 1.20 лв.

Към протестиращите срещу повишаването на цената граждани се присъединиха депутатите от БСП Георги Свиленски и Жельо Бойчев, както и бившият общински съветник Николай Белалов. Ето техните коментари:

Начинът, по който се подхожда, е нагло отношение от страна на управляващите, които злоупотребяват с полученото от столичани доверие. Всеки столичанин е сигурен, че парите, постъпили в Центъра за градска мобилност, се крадат и се изразходват непрозрачно. Столичани не заслужават подобно отношение.

За пореден път избирателят бе излъган. Няма никакво логично обяснение и никакъв аргумент да се иска 60% увеличение на цената на билета, без отговор на въпросите какво става с разходите в транспорта.

Най-скандалното е, че когато предлагаш решение, то се мотивира с конкретни доказателства, че тези пари трябват за това, за това, за това. Ако съкратим Центъра за градска мобилност, ще спестим 20-30 милиона разходи за едни началници, които не могат да направят тази обосновка.

Калоян Паргов от левицата заяви, че БСП ще сезира областния управител, който има право да спре решението за поскъпването по целесъобразност, а следващата стъпка е съдебна инстанция. Цената може да не влезе в сила още много дълго време, ако гражданите са будни и защитят своите интереси, подчерта Паргов и допълни, че с увеличаването на цената на билета Столичната община ще събере авансово пари от хората с обещанието за инвестиции в бъдеще:

Тя е цена, която е свързана единствено и само с покриването на дефицита на транспортната схема в София. 

Граждани протестираха пред сградата на общината срещу увеличението на цената на билета. Разнопосочни са оценките на столичани за решението за поскъпване:

Когато някой не ми казва защо едно нещо се повишава, естествено, че ще има недоволство. Ако някой ми каже това струва толкова, защото има такива и такива причини, добре, но когато някой просто ми хвърля една цифра, не е добре.

Тотално изнудване на хората - бяха част от мненията на протестиращите.

Детайли по темата – от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна