Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След среща на автобусните превозвачи с транспортния министър

Променят Националната транспорта схема

От Бъчварова, Горанов и Калфин зависи дали превозвачите ще протестират

Снимка: БГНЕС

Транспортният министър Ивайло Московски проведе двучасова среща с представители на Националното сдружение на автобусните превозвачи.

Едно от исканията на автобусните превозвачи е държавата да преразгледа Националната транспортна схема. Срокът за изпълнение е три месеца. Целта е да се избегнат конфликтните точки и преплитането на интереси. Ще бъдат коригирани дестинации, спирки, както и места за качване в автобусите.

Министър Ивайло Московски съобщи, че от БАН са изработили математически модел за нова транспортна схема. По думите му, проблемът в момента е заради областните и общински схеми, които не се съобразяват с националната транспортна схема.

Предлага се още да има нова категоризация на автогарите. Следващите месеци предстои и работа по ценообразуването на транспортните услуги.

Ивайло Московски обяви, че се обмисля да бъде наложен временен мораториум върху форсмажорните обстоятелства, при които общините сключват договори с превозвачи.

В много от случаите това е елегантен начин да се избягва спазването на Закона за обществените поръчки, коментира Московски.

В предаването „Нещо повече“ председателят на Националното сдружение на автобусните превозвачи Галя Топалова заяви, че е доволна от срещата с транспортния министър.

Тя уточни, че няма категорично решение дали от автобусния бранш ще протестират на 26-и април в София. Очакват се срещи с министъра на вътрешните работи, на финансите и на труда и социалната политика.

Един от проблемите, които ще бъде поставен на тази срещи, е нерегламентираният превоз, уточни Топалова:

В момента се движат от 3 до 5  хиляди микробуса в цяла България.

Автобусните превозвачи настояват и за промяна в законодателството заради недостига на работна ръка в сектора.

Няма да има никакви проблеми с автобусните превози по Великденските празници, категорична е Галя Топалова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна