Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митко Василев: Германските инвестиции у нас са нараснали със 175 млн. евро за една година

Основни проблеми пред германския бизнес остават съдебната реформа, нагласените конкурси и административното обслужване

| обновено на 20.04.16 в 14:41

Повече инвестиции и по-активна търговия в българско-германските отношения показват данните от тазгодишната анкета сред германския бизнес за икономическата среда у нас. 

Основен проблем пред инвеститорите остава неслучващата се реформа в съдебната система, каза в предаването "Преди всички" управителят на Германско-българската индустриално-търговска камара Митко Василев:

Много немски фирми са на мнение, че все още липсва правна сигурност, все още има какво да се прави в българските съдилища. България трябва да стане познаваема по света като икономическа дестинация, където се гарантират правна стабилност и върховенство на закона. В момента това все още не се е случило.

Представителите на германския бизнес са недоволни и разочаровани от публичната администрация, от формалните или нагласени конкурси.

Със 175 милиона евро са нараснали германските инвестиции в България през последната година, най-вече в индустрията, следвана от търговията. Все още обаче България привлича чуждестранния бизнес преди всичко с най-евтината работна сила в Европа, посочи Митко Василев:

Това е добре, да кажем, за чуждия инвеститор, но не е толкова добре за обикновения български гражданин. По отношение на висшето образование, дуалното професионално образование, правната сигурност сме много зле. Тъжното е, че българските кадри продължават да напускат родината си, което значи, че не намират атрактивна заетост и подходящи работни места за своята квалификация.

Ежегодното допитване сред германските инвеститори за бизнес средата у нас е проведено през февруари тази година.
Данните за България се съпоставят и с резултатите от анкетите на останалите 16 германски външнотърговски камари в Централна и Източна Европа.

Отчитат се рекорден ръст в търговията и тенденция "в плюс" при инвестициите. Двустранната търговия възлиза на 6.3 милиарда евро. Близо 5 хиляди германски фирми са под някаква форма ангажирани с България, като от тях грубо около 1 500 присъстват на българския пазар. Повечето от компаниите биха разкрили нови работни места през тази година, но половината от анкетираните не биха инвестирали допълнително през 2016 година.

Цялото интервю с Митко Василев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна