Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво виждат младите американци в предизборната кампания за президент

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какво мислят младите избиратели в САЩ за провежданата в момента кампания и гласуване за предварителни избори за номинации за президент на Съединените щати. Младен Петков търси прочита на младите при срещите си със студенти в университета в Охайо.

Изглежда, че Тръмп може да получи номинацията, а ние не искаме той да спечели. Честно казано не знам как печели, защото не познавам никой, който иска да го види победител. Това казва Маделин Морис от Питсбърг, щата Пенсилвания:

Подкрепям Бърни Сандърс, защото според мен има истински прогресивни идеи. Някои от тях са прекалено дръзки, като безплатното образование например и те не биха се осъществили веднага или изобщо, но си мисля, че ако си толкова много в ляво дори да направиш компромис можеш да постигнеш леви политики, които да помогнат на страната.

Настроенията спрямо милиардера не са по-различни и в редиците на младите републиканци. Джей Джаксън, студент по неврология последна година, се определя като републиканец и подкрепя губернатора Джон Кейсик. На въпрос ако Кейсик не спечели номинацията дали би подкрепил например Хилъри Клинтън, Джаксън отговаря:

Ако приемем, че двамата останали кандидати са Тръмп и Клинтън, аз не бих гласувал за Тръмп, защото според мен той създава грешна представа за републиканците до такава степен, че ще ме е срам да гласувам за него в качеството си на член на републиканската партия.

Mозес Езерибе от Нигерия учи в университета Ашланд. Смята, че американците в някои части от страната са гневни, а Тръмп е напипал гнева и казва това, което те  искат да чуят:

Посланието на Тръмп се разпространява като горски пожар. Той казва, че иска да направи страната отново велика, че ще построи стена. Не само, че ще построи стена, но и мексиканците ще платят за нея. Това би те накарало да го подкрепиш.

Мозес признава, че не е нито демократ, нито републиканец по душа, но:

От демократите бих избрал Клинтън. Според мен тя има опит и се е научила от грешките си, така че би била по-добър президент. От републиканците бих избрал или Тед Круз, или Джон Кейсик.

Също в университета Ашланд в дискусията се включва и Кели Рантила, за която опитът и прагматизмът на Хилъри Клинтът също са водещи качества: 

Оценявам високо активността в кампанията на Бърни Сандърс и това допада на много мои връстници в университетите. В същото време обаче Хилъри Клинтън има зад гърба си опит и прагматизъм, които липсват на Сандърс. Разбирам и симпатизирам на неговия идеализъм, но Клинтън има работен опит във федералната власт и е работила с хора от двете страни на спектъра, работила е и на международно ниво. Това не са силни страни на Бърни.

Още мнения по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна