Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха логото на Олимпиадата в Токио

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организаторите на Олимпийските игри в Токио през 2020 година представиха новото лого на Игрите. Пред по-пъстри дизайни са предпочетени синьото и бялото. Логото е изработено от японския дизайнер Асао Токоро, който се опира на хармонизирана емблема в шахматен десен. То е направено в три варианта, които ще бъдат използвани при представянето в различни страни за различни култури и начини на мислене.

Умът ми направо блокира, когато преди малко разбрах, че моето предложение печели, коментира Токоро. Вложих много усилия и отделих време, за да направя това и го имам като свое дете.

Първоначално избраното лого миналата година отпадна, след като се оказа, че художникът Кенджиро Сано го е заимствал от емблемата на един белгийски театър. Белгийците твърдят, че символът им е бил откраднат и модифициран, докато Сано гарантира, че съвпадението е пълна случайност.

Новото лого беше одобрено от специален селекционен комитет, който избира между четири финалиста. Първоначално бяха приети 14 599 проекта. Японският бейзболист и легенда на този спорт в страната Садахару О беше член на комисията и лично излезе да съобщи пред медиите нейното решение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени