Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. МакНийл: Клинтън ще бъде номинацията за президент на Демократическата партия

Бърни Сандърс и Хилари Клинтън по време на дебата
Снимка: ЕПА/БГНЕС


По отношение на демократическата партия е пределно ясно, че номинацията ще бъде на секретаря Клинтън. Сенаторът Сандерс проведе много добра кампания от гледна точка на прогресивното ляво пространство и благодарение на нея започнахме да говорим за проблеми, които може би не бяха във фокуса на нито една партия. Неговите виждания със сигурност ще намерят място в платформата на партията.

Трудно ми е да кажа какво предстои по отношение на кампанията на секретаря Клинтън. Бих добавил само, че е твърде малко вероятно Сандърс да бъде избора за вицепрезидент, но много хора вътре биха искали да видят на този пост някой с прогресивно мислене, за да може да има баланс в регионално отношение. Може би на тези избори Пенсилвания е теренът, който ще покаже кой ще бъде истинският президент.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ Диуордрик МакНийл изпълнителен директор на "Лонгвю глобъл" - американска компания, специализирана във външна политика и глобалини анализи. При републиканците е трудно е да се каже кой ще бъде номиниран, коментира той:

Истината е, че при тях ще се стигне до бизнес споразумение, на което ще се правят доста сделки. Може би някои ще се опитат да спрат Тръмп, защото едва ли всички републиканци го подкрепят. Само че и той има какво да предложи за номинацията си, независимо дали са съгласни с политиката му.

Нещата в глобален мащаб са твърде хаотични, но не е много честно тези проблеми да се стоварват върху демократите и най-вече върху президента Обама, коментира експертът и допълни, че държавният глава на САЩ е наследил проблемите: 

Никой от Овалния кабинет не е успял да разреши всички дълбоки противоречия в Близкия Изток. Истина е, че администрацията на Обама можеше да направи повече в някои аспекти, за да помогне за решаването на ситуацията. Но не мога да кажа, че тази администрация направи нещо специално, за да възпламени Сирия. 

Ситуацията в Сирия не беше просто един катаклизъм. Това беше дълъг процес от режима на Асад и той датираше от времето на баща му и по точно начина, по който алауитите се отнасяха с другите етнически групи.  Да, честно е да се каже, че конфликтът започна по време на мандата на Обама, но ако се върнете към неговото начало и първопричини, ще видите, че нещата са по-различни и това се вижда от умните хора. Там има много специфични политики и различия, които не чух от Тръмп. От него чух само критики. А това няма да реши нито един проблем. Да, нещата са тежки и в Европа, и в Близкия Изток. Впрочем, Русия можеше да помогне да се решат част от тези проблеми, вместо да ги усложнява. И се надявам следващият президент да проправи път, така че страни като Русия и Китай, вместо да подклаждат част от тези проблеми, да действат с повече отговорност за решаването им.

Асминистрацията на Обама е допуснала и грешки, а една от тях е подценяването на "Ислямска държава", коментира МакНийл, който уточни, че и от ЕС не е разбрал колко сериозна е заплахата. Много хора са смятали и, че режимът на Асад е много по-уязвим, отколкото се е оказал.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна