Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Фестивалът на зелениката

Зеленика

Тринадесетото издание на Фестивала на зелениката ще се проведе в Странджа през почивните дни. Предвидени са пешеходни преходи, спортни игри, фолклорни прояви и много забавления сред природата.  Гостите ще имат въможност за пореден път да се потопят в автентичната атмосфера на планината и да се наславят отново на гостоприемството на местните жители, както и на красотата на странджанската природа. Домакин на проявите тази година е село Българи, съобщи директорът на природен парк Странджа инж. Димо Димов:

Започваме в 10.30 сутринта с кратък водосвет, със странните народни песни от съставите на община Царево и община Малко Търново, които са съорганизатори на фестивала. След това започват вече преходи. Има късни, които са за любителите на природата. Ще има преходи, които са през манастири и обредни места. Няма маршрут тази година, който да не включва зеленика в него. Това е една от атракциите.

Предвиден е и кулинарен конкурс за приготвяне на ястия с коприва и лапад. Ще се проведе велоприключение за малки и големи. Ще бъде обявен и фотоконкурс "Мистичното село Българи - тайнства през времето". През двата фестивални дни, на 7-ми и 8-ми май, ще бъдат отворени за посещение музеят на нестинарството и църквата "Свети Константин и Елена".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени