Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в Закона за кадастъра приеха на първо четене депутатите

Общинските служби по земеделие ще могат да издават кадастрални карти и електронни услуги, решиха депутатите с гласуваните на първо четене промени в Закона за кадастъра и имотния регистър.

Целта на промените е ускоряване на процеса по създаване на кадастрална карта и регистри за територията на страната, като се регламентира облекчена процедура за създаването им. Предвижда се преобразуване на картата за възстановяване на собственост в Агенцията по геодезия и кадастър, което ще осигури възможност в кратки срокове и с минимален финансов ресурс да се постигне покриване на голям процент от територията на страната.

От БСП обаче определиха промените като несериозни.

Най-важното решение, което не е изпълнено, е да има имотен регистър в България. Едно бодряшко занимание, обявявайки картата на въстановената собственост в кадастрална карта в едни кратки срокове. Паралелно с това скритото занимание да се усвоят едни 12 милиона от Оперативна програма "Добро управление". Аз не мога да си представя как службите по земеделие ще подпомагат тези дейности, при положение, че те ще предоставят всичките си документи на Агенцията по кадастъра, коментира Дора Янкова от БСП.

Александър Ненков от ГЕРБ посочи, че всеки гражданин ще може да получи услуги не само от Агенцията по геодезия и кадастър, а от всяка общинска администрация и служба по земеделието. Издаването на електронни карти също ще улесни хората.

Ако приемем, че до този момент за 90 милиона лева сме направили 21% кадастрални карти и сме покрили 21% от територията реално и с темповете, с които до момента сме го правили, това означава, че десетки години напред няма да имаме кадастрални карти, а ще сме изхарчили близо 400 и повече милиона именно за създаването на тези карти. Затова за мен е по-целесъобразно да не се харчи допълнителен ресурс
, заяви Ненков.

Очаква се между първо и второ четене да бъдат направени още промени в Закона за кадастъра и имотния регистър.
 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени