Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата "Не на изгарянето на отпадъци в София" организира протестна акция в столицата

| обновено на 14.05.16 в 15:43
Снимка: БГНЕС

Група граждани от инициативата "Не на горенето на отпадъците" в София изразиха в протестна акция притеснението си от замърсяването на въздуха, предизвикано от горенето на отпадъци. Събралите се в градинката на "Кристал" са против проекта на Столичната община за такава инсталация в ТЕЦ- София и предлагат алтернативи. Данита Заричанова от Сдружение за Земята:

Един от най-големите проблеми на този проект е абсолютната непрозрачност и неинформираност на хората в София. Не знаят какви са опасностите, какви са разходите, кой ще ги плаща.

Поводът е проект за също такава инсталация за изгаряне на отпадъци във Флоренция. Намерението на тяхната община е да направи инсинератор. Там се организира мащабен протест от група майки, които са срещу замърсяването на въздуха. С нашата акция в София ние от една страна изразяваме съпричастност към техния протест и от друга страна изразяваме за пореден път нашето несъгласие със софийския проект. Основните ни искания са този проект да бъде спрян. Вместо него да започне по-умно управление на отпадъците в София, разделно събиране при източника, компостиране, рециклиране на отпадъците, което ще носи приходи на общината, а не огромни разходи, до каквито ще доведе новата инсталация, която се проектира. Очаква се изключително голямо количество фини прахови частици - над 13 тона, да се добавят към така замърсения и без това въздух в София .

Природозащитниците раздаваха брошури на хората, като целта е те да бъдат информирани, че фините прахови частици причиняват рак на белите дробове, сърдечносъдови заболявания, хронични и дихателни проблеми.

Изгарянето на отпадъци е изключително токсично. Това е абсолютно безперспективен метод, който дори след 10 или 20 години няма да отговаря на никакви европейски норми. Вариантът е разделно събиране, да се прави компост, от който се изкарват пари. Материалите да отидат за рециклиране. Ще се отворят работни места, ще се печели от Общината, заявиха още от организаторите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени