Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти изследват сигурността на летищата след инцидента със самолета на "Иджипт Еър"

Снимка: БГНЕС
След катастрофата на самолета на "Иджипт Еър" разследващите преглеждат видео записи от летище "Шарл дьо Гол", за да проверят дали не е имало пропуск в сигурността, който да е довел до инцидента. "Еърбъс А320" прекара малко над час на летището, а преди това в същия ден машината премина през аерогарите в Еритрея и Тунис, което води до допълнителни въпроси за сигурността на летищата, посочва Евронюз.

Френските органи на реда започват да тестват собствена система за проверка на данните, предоставяни от самолетните пътници, за да установяват по-ефективно подозрителните лица. Това съобщи френският вестник "Фигаро", чиято информация беше потвърдена от служител във вътрешното министерство, информират Франс прес и ТАСС. По сведения на вестника изпитанията на френската система ще започнат на 23 май на парижкото летище Роаси-Шарл де Гол и на летището в Ница. В електронна база данни ще се събират всички подробности за пътуващите, посочвани при покупката на билета, които впоследствие ще се сверяват с електронните системи на правоохранителните органи. Очаква се новата система да бъде изцяло готова за експлоатация към края на годината.

100% перфектна и надеждна система не съществува. Въпросът днес е дали нещо се е случило на "Шарл дьо Гол", т.е. трябва да е имало хора, които са заговорничили за това, защото наистина е изключително трудно да се пробие системата за сигурност по летищата, обясни пред Евронюз Силвeн Прево, който е инструктор по транспортна сигурност в Центъра за обучение по авиационна сигурност.

Пътниците са в очакване на резултатите от разследването.

Имам доверие на "Иджипт Еър", но определено, както и много други хора, бихме искали да знаем причината за тази трагедия. След като сме наясно s причината, ще знаем как да реагираме, посочи пътник на летище "Шарл дьо Гол".

Европейските власти инспектират процедурите по сигурността по летищата в опит да успокоят пътниците, че авиотранспортът все още е един от най-безопасните методи за придвижване.

Междувременно бившият директор на ЦРУ Джеймс Улси обяви пред Си Ен Ен, че според него сигурността на френското летище "Шарл дьо Гол" не е достатъчно затегната. Той заяви, че би се замислил, преди да позволи на семейството си да лети от или до парижкото летище.

Особено по време на престоящото европейско първенство по футбол бих бил притеснен. Това е нещо, което хората трябва да обмислят, посочи Улси, без да уточнява на какво се базират притесненията му.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна