Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 19: Часовникът на Международния отдел

БНР Новини

В този епизод разказваме една от многото живописни истории за радиото, което разказва за самото себе си. С епизод 18 – „Един средно напрегнат работен ден“ скочихме в съвременната действителност на „Драган Цанков“ 4 и в епизод 19 продължаваме да „вършеем“ тук и сега. Героите на този епизод конкретно и буквално не правят радио, но ако проследим един от стотиците им не средно, а силно напрегнати работни дни, ще видим как те всъщност правят Радиото. Радиото тук и сега. Радиото като световен феномен. Публичното радиото като инвестиция в обществото.

Нашето авторско любопитство се фокусира върху въпроса как тече времето в Международния отдел на БНР и как изглежда светът през отворения му прозорец. На пръв поглед става дума за нормален офис, чисто и просто правоъгълна стая с цветя на прозореца и пронизително тиктакащ часовник над вратата. Става дума, разбира се, и за хората, чието работно ежедневие тече под часовника и пред отворения прозорец. На различни скорости. На различни езици. С различни дестинации. С една цел.
В края на краищата и тази история за радиото, 19-ата история за радиото е в същността си история за преодоляване на разстояния. Между годините 1935 и 2015. Между Куала Лумпур и София. Онези 8810 км според Google. А и някои други разстояния. Част от феномена.
Изключителният шанс ни позволи да се срещнем с две личности, които управляват радиото в двете половини на света. Хронолично най-напред е д-р Джавад Мотаги (Javad Mottaghi), генерален секретар на Азиатско-тихоокеанския съюз за радио и телевизия ABU, който има 271 членове – радио и телевизионни оператори от 65 държави от Азия, Тихоокеанския регион, Европа, Северна Америка, Африка, Близкия Изток, Арабския свят. И работи за аудитория от 4.2 милиарда души.
4.2 милиарда слушатели.
Д-р Мотаги е носител на наградата Elizabeth R за изключителен принос към обществените медии, присъдена му от Асоциацията на Британската общност за радио и телевизия CBA през 2009 г. Другата личност е Ингрид Делтонр, генерален директор на Европейския съюз за радио и телевизия – EBU. В Европейския съюз за радио и телевизия членуват 85 обществени радио и телевизионни организации от 56 страни в Европа, Северна Африка и Близкия Изток. БНР е член на EBU от 1993 г.
19 епизод се появи на бял свят благодарение на съдействието на Албена Миланова, която ръководи работата на отдел „Международно сътрудничество“ на БНР и колегите й Светла Върбанова, Мая Пеловска и Румяна Рисчук.
Първо излъчване на епизода в ефира на БНР: събота, 11 април 2015 г. от 15.30 часа, по програма „Христо Ботев“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна