Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на родители на деца от детските градини в Ловеч

Снимка: БГНЕС

Започва протестът на родители на деца от детските градини в Ловеч и граждани, заради намерението на местната власт да въведе кетърингово хранене във всички детски заведения в общината. По-рано днес общинските съветници заседаваха по темата.
Родители на деца от детските градини в  Ловеч, както и граждани постепенно се събират пред сградата на общината, има родители с деца, с детски колички. Проблемът наистина е много сериозен. Темата беше сериозно дискутирана и на днешната извънредна сесия на Общинския съвет в Ловеч, която продължи близо три часа. В крайна сметка общинските съветници не приеха внесеното от група съветници предлмоение, да бъде отменена обществената поръчка, която община Ловеч възлага на фирма, храната в детските градини да се приготвя и доставя от външна фирма. В обществената поръчка участва само една фирма. Предстои да бъдат разгледани нейните документи, за да се прецени дали тази фирма отговаря на условията. Сесията, която премина днес беше доста бурна, имаше много изказвания и в едната и в другата посока. Ето какво казаха вносителите на искането за отмяната на обществената поръчка, какво казаха тези, които бяха против, естествено и родители и граждани, които присъстваха на заседанието на общинския съвет в Ловеч:
Управляващите си измиха ръцете с директорите на детските градини, че заявената обществена поръчка е по тяхно искане.
Допуснахме грешка. Не са предварително обсъждани с родителите, с ръководствата на детските градини.
Защо бяхте против отмяната на обществената поръчка?
Защото проекта за решение, който ни беше представен не е от компетенцията на Общинския съвет, няма законовите основания, начина на хранене трябва да се промени.
Искаме в този град да се случват по-добри неща.
Въпреки желанието на родителите  за по добър начин на хранене, ръководството на общината проявява инат.
Трябваше да бъдат проведени широки обществени допитвания. Това са родителите на децата на града.
Позор и подигравка с  гражданите, родителите, децата и всички останали в този град.
Позицията на община Ловеч под ръководството на общината са категорични, че промяната на начина на хранене в детските градини се прави за по-добро качество и по-сериозен контрол на храната, която се доставя там. От общината са категорични, че ще се подобри качеството на храната в детските градини и продължават да отстояват позицията си. Родителите обаче се заканват, че ще продължат със своето искане, да не се променя начинът на хранене в детските градини в Ловеч.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна