Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една от най-старите църкви у нас стои заключена

За храма в Паталеница местните се грижат на доброволни начала и се оплакват от липса на съдействие от МК

Църквата "Св. Димитър" в Паталеница
Снимка: svetimesta.com

Църквата "Св. Димитър" в Паталеница е един от най-значимите средновековни паметници у нас със запазена архитектура и интересни архитектурни решения. Тя е сред малкото добре запазени кръстокуполни църкви в България. Това обясни в предаването "Преди всички" директорът на Регионалния исторически музей в Пазарджик Борис Хаджийски. Той отбеляза и високата стойност на разкритите стенописи, които са били изследвани през 70-те години и по мнение на изкуствоведите се родеят с тези в Боянската църква. Изографисаните вътре светци имат красиви, заоблени лица, излъчват самочувствие, сила и младост – това е една реалистична стенопис, разказа Хаджийски.

След реставрацията на стенописите църквата може да стане привлекателен туристически обект, но е необходима повече реклама и подходящо работно време, посочи още Хаджийски. Той се ангажира да съдейства за отпускането на половин щат, така че човекът, който ще се грижи за храма, да работи на пълен осемчасов работен ден.

Проблемът в момента е, че църквата стои постоянно затворена, мухлясва и в нея избива влага, обясни кметът на Паталеница Ангел Налбантски. Той сподели, че когато има интерес от посетители отваря църквата на своя глава, защото ако зависи от музейните работници и от министерството на културата, тя би стояла постоянно затворена:

Тази църква е била 500 години под земята и не може още 500 да стои заключена и да не я види светът. Църквата е по-стара от Боянската, но ние тук сме в глухата улица и затова ни държат на глуха линия.

Родолюбив българин е дарил 1000 лева, с които да бъде заздравен покривът на църквата. Кметството иска да направи около храма и дренаж, който да отвежда избиващата вътре вода:

И това не се позволява, защото в този двор не можело да се копае, защото ще излезело не знам какво отдолу. Така ние не можем да направим нищо, защото ще изкараме гърнето със златото и няма да го намерят подходящите хора.

Без Министерството на културата не можем да направим нищо, тъй като църквата е паметник от национално значение, декларира нееднократно кметът, според когото да стои заключена най-старата църква у нас, е срамота:

Някой път ми казват, че ще сменят бравата на църквата, за да не могат хора да влизат вътре и да снимат, което аз, докато съм, няма да стане…

Двете интервюта чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени