Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България между първо и второ четене

БНР Новини
Снимка: Радио Благоевград

Полицейски истории ни нападнаха тази седмица. Сводникът Мартин Дебелия и полицаи изнудвали със секс и пари жени. Благоевград направо пламна от тези разкрития. Местните МВР шефове си посипаха главите с пепел, а министър-председателят се закани да уволнява МВР началници, ако не се справят с контрабандата на цигари, макар тя да била намаляла от 2007 година насам. Как са научили ли? Ами изпразвали кофите за боклук и оглеждали празните цигарени кутии. Контрабандните били десетократно по-малко. Искам да съм свидетел на това как експертите се ровят в кофите за боклук. В моя квартал това правят клошарите и циганите… може пък да са спецове под прикритие? Вече ще знам. Освен това – спец акция във Врачанско – на лов за наркотици. А в парламента три часа дебати около реформата в МВР.
До тук с вътрешните работи. Откъм външните – проблем. Намаляват рязко европарите за пътищата. Единствено ще успеем да довършим магистрала „Струма“. После сме щели да разчитаме на публично-частно партньорство. Не го разбирам аз това партньорство, ама ако трябва най-после да я завършим тази пуста инфраструктура, то тогава добре.
Въпросът, обаче, си остава за бъдещето, а за него също се грижи държавата и в частност Министерството на образованието. В момента министерството, министърката, заместник-министърът и ние всички вкупом се чудим къде са изчезнали 14 хиляди двойки от изпита по математика след седми клас и как две двойки правят тройка? Вчера, например, се опитваха да ни убедят от същото това министерство, че е възможно, ако ученикът не е успял да се справи с несложния първи модул от изпита и на него е получил двойка, изведнъж нещо да му е станало, че е взел и почти е решил сложните задачи от втория модул – та оттам идела тройката. Чудеса. По-скоро ми се струва, че от министерството са се загрижили как ще попълнят бройките след седми клас как и ще запазят класовете в елитните гимназии. Но Министерството ще го „дъвчем“ друг път.
Сега, обаче, да се върнем към Парламента, който на 2 юни скорострелно – на първо и второ четене в един ден прие поправка в Закона за радиото и телевизията. Според нея генералните директори на БНТ и БНР ще продължават да изпълняват своите функции и при изтекъл мандат и това трябва да продължи до избирането на техните наследници от Съвета за електронни медии.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна