Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия не очаква промяна в ОПЕК след избора на нов генерален секретар на организацията

Ако цената на петрола спадне, Русия може да се завърне към идеята за замразяването на добивите на черното злато. Това обяви руският министър на енергетиката Александър Новак. Той обсъди ситуацията на световните пазари с катарския си колега Мохамед ас-Сада, който е на посещение в руската столица.

Според руския енергиен министър Александър Новак, ако цените на "черното злато" отново започнат да падат, то тогава Русия, ще направи анализ на ситуацията и ще вземе решение за завръщане към замразяването на добива си на петрол. Той припомни, че на срещата на 17 април в Доха все пак не се е стигнало до замразяване на цените не петрола заради твърдата позиция на някои от страните участнички в Организацията.

Новак коментира още, че Москва не очаква промяна в политиката на ОПЕК след избора на нов генерален секретар на световния нефтен картел. Той коментира, че квотите на добив на петрол на страните производителки няма да се променят, казвайки че Русия освен че не е намалила добива, но и го е увеличила в сравнение с миналата година достигайки до 540 милиона тона нефт. 

Катарския министър на енергетиката Мохамед бен Салех ас-Сада коментира пред БНР ситуацията на световния нефтен пазар и срещата във Виена.

Това беше успешна среща. Имахме пълно разбиране от страна на всички участнички в заседанието във Виена. Нефтеният пазар сега се движи в посока на балансиране. Необходимо е отново да започнат инвестициите в нефтодобивния сектор, за да можем да подкрепим отново добива на петрола както в средносрочен така и в дългосрочен план, каза той. 

Катар и Русия в сферата на енергетиката имат сходни позиции, за разлика от ставащото в Близкия изток и кризата в Сирия, където Доха и Москва възприемат по различен начин процесите и имат различен подход към управлението на президента Башар Асад и терористичните групировки в страната. Въпреки това обаче енергиийният министър на Русия Александър Новак, който е и спредседател на смесената руско-катарска междуправителствена комисия предложи по време на посещението на катарския си гост възможности за увеличаване на стокообмена и инвестициите които да достигнат до 500 млн. щатски долара.Руският фонд за директни инвестиции, разглежда възможността със суверенния фонд на Катар /Qatar  Investment  Authority/ сделки на стойност 6,5 млрд. щатски долара. Възможно е около 2 млрд. долара от тях да бъдат одобрени в скоро време и те ще бъдат насочени към сферите на селското стопанство и недвижимата собственост.

Русия в последно време, борейки се с последвията от финансовите трудности, в които се намира, е готова да продаде част от държавните си активи в енергийния бизнес, което в момента я прави привлекателна за чуждестранните инвеститори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна