Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Делчев: Младите искат за кандидат-президент десен патриот-непопулист

Снимка: reformatorskiblok.bg

Младежите от дясното пространство поискаха от националното ръководство да излъчи фигура – единен кандидат на Реформаторския блок за президентските избори – това е много силен сигнал от младите, според които единният кандидат трябва да се противопостави на големия враг на българското общество в момента – левия популизъм, олицетворяван от хора като Корнелия Нинова и Мая Манолова. Това обяви в предаването „Неделя 150“ Димитър Делчев от Движение "България на гражданите", секретар на ПГ на Реформаторски блок. По думите му, младите очертават много точно профила на бъдещия кандидат-президент – десен патриот, който не е популист. Мненията са сондирани в рамките на национална младежка конференция.

Делчев оповести, че обсъждането на обща дясна кандидатура за президент е възможна, ако в разговорите ГЕРБ включи реформаторите и Патриотичния фронт и ако това не е наложено решение, което се свежда от една партия на всички останали. Според Делчев еврокомисар Кристалина Георгиева не отговаря на определението за кандидат-президент, дадено от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов

Кристалина Георгиева като европейски комисар на България, е комисар на всички българи, на цяла Европа. Не мога да кажа, че Кристалина Георгиева е партиец така, както господин Цветанов го описа в интервюто си - човека, когото те ще издигнат.

Според Димитър Делчев посланията на Борисов и Цветанов се бият, като до този момент няма сигнал от ГЕРБ кой ще е техният кандидат и дали искат общ кандидат на десницата. Той изтъкна, че ако цялото управляващо мнозинство иска да застане зад единна кандидатура, всички трябва да се съберат, да сложат картите си на масата и да решат заедно. ГЕРБ не са единен монолитен субект, и при тях има различни мнения, но за разлика но РБ те не са толкова прозрачни, допълни Димитър Делчев.

Младите определят случая с Изборния кодекс като обеца на ухото. С антикорупционния закон тази обеца ще бъде много валидна, посочи още той и добъви, че този закон, както е тръгнал към пленарната зала е добър закон, който управляващото мнозинство има волята да приеме.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна