Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евелина Славкова: Партиите не запълниха вакуума след обявеното оттегляне на Плевнелиев от президентската надпревара

Снимка: БГНЕС

Бързият отказ на Росен Плевнелиев, въпреки заявката за юли, създаде вакуум, в който спекулацията с неговото име не върви и беше нормално да се появят други имена, но политическите партии не успяха адекватно да запълнят този вакуум. Тази позиция изрази в предаването "Преди всички" социологът Евелина Славкова и припомни, че назад във времето от ГЕРБ са обявили кандидатурата на Плевнелиев за предишните избори на 4 септември, а всички останали са били ясни много по-рано.

Въпреки мажоритарния избор, също толкова важни са и коалиционните конфигурации, които ще предопределят кандидатпрезидентската надпревара, започна анализа си Славкова и отчете, че политическата карта е доста пъстра и динамична, а отделните части в нея се движат много бързо.

В коментар на медийни изяви на Валери Симеонов Евелина Славкова не изключи възможността да тече преговорен процес между "Атака" и патриотите. Тя припомни, че през 2014-а "Атака" е била с най-нисък резултат от 2005 година насам, което е било индикация, че "Атака" трябва да търси излаз към други партии, с които да се обедини за по-голям електорат. Относно взаимодействието между БСП и Патриотичния фронт Славкова изрази скептицизъм и заяви, че ПФ не би рискувал да се заиграе с други партии, най-вече отляво, и да опонира на ГЕРБ, а и чисто аритметично уравнението не излиза:

Не може да искаш да правиш съюз с една политическа партия, която доста яростно подкрепя това управление, и да искаш да я привлечеш към фронт, който иска да свали управлението.

Логиката говори, че кандидатът на ГЕРБ ще спечели, но е много рано да се правят такива констатации, защото предрешаването на избора накърнява демократичните устои и обезсмисля гласуването. ГЕРБ е в кондиция и се нуждае от това да има президент, подчерта още Славкова:

При евентуални предсрочни избори е добре президентът да бъде на ГЕРБ. От друга страна, заради поредицата спечелени избори през последните години не е удачен момент, в който могат да си позволят да изгубят едни такива избори.

Важно е и как ще се представи БСП на тези избори след поредицата изборни загуби. С новия лидер – колкото по-добър е резултатът на БСП, толкова повече живина ще се влее в тази политическа партия.

Въпреки опитите да се подценява важността на президентската институция, това не е така. Не бива да се подценява и българският избирател, тенденция, която се задълбочава през годините, отбеляза още социологът.

Интервюто на Силвия Великова с Евелина Славкова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна