Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Романът на Пол Остър “Левиатан“ вече е издаден и на български език

Романът на Пол Остър “Левиатан“, издаден вече и на български език, показва колко е тънка границата между доброто и злото и че ние сме изтъкани и от двете сили. Това обясни пред “Хоризонт“ в предаването “12+3“ Кремена Димитрова:

Критиците казват за тази книга, че е ключов роман в творчеството на Пол Остър. Тя е издадена през 1992 година в Америка след Нюйоркска трилогия“, която го прави известен. Той е и един от най-превежданите американски съвременни автори. Книгата е ключова, защото преминава отвъд рамката на просто криминален сюжет.Това като жанр е криминална книга и още в първите 3 страници става ясно каква е интригата и сюжетната рамка, но отива доста по-далече като се задълбава в екзистенциализма, абсурдизма и в това, че от обичайните неща в ежедневието към необичайните ни дели само крачка. Тази крачка може да стане всеки момент и всичко е възможно.

В книгата на Пол Остър се разгръща една лична история, допълни Кремена Димитрова:

Романът дълбае в посока на това как желанието да правиш добро, зачерквайки собственото си его в името на другите, в един момент, за части от секундата, може да се преобърне и да те превърне в злодей – в човек, който, вместо да дава живот, отнема живот.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна