Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Ловеч свиква епизоотични комисии за нодуларния дерматит

Снимка: БГНЕС

Областният управител на Ловеч Ирина Митева разпореди спешно свикване на общинските епизоотични комисии за запознаване с обявеното първично огнище на заразен нодуларен дерматит в района и набелязване на мерки за предотвратяване  разпространението на заболяването.

Заразната болест беше открита в началото на тази седмица във ферма в град Априлци. Петте животни обитавали стопанството бяха умъртвени и загробени, въпреки, че заболяването е било установено само в едно от тях. Засега  в региона  няма други случаи на нодуларен дерматит.

За да се ограничи разпространението на заразата областният  управител разпореди  още  кметовете на общините да съдействат на ветеринарните лекари при изпълнение на ваксинацията  животните, както и за предотвратяването на незаконната търговия и клане на крави. От общините трябва да се осигурят средства за закупуване на дезинфекционни  препарати.

Днес трябва  да  приключи  поставянето на 2500 –те ваксини, които получи област Ловеч срещу нодуларния дерматит. Регистрираните крави в региона са 12 хиляди. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна