Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожари са обхванали остров Сицилия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Големи пожари са обхванали остров Сицилия. Силният вятър сериозно усложнява ситуацията така както и високите температури от около 40 градуса. Жертви няма.  

Пламъците са обхванали различни точки на  Сицилия като се почне от района на Палермо, посока централната и западната  част на острова. В Палермо е евакуирана детска градина, на други места граждани, до чиито домове се доближават пламъците.  

Апокалиптична е картината около град Чефалу, където е евакуиран не само хотел, а заради дима и непоносимата жега дишането е затруднено. Сериозно е положението край Агридженто където пожарът унищожи сграда в индустриалната зона, сложна е ситуацията и около град Енна. Навсякъде има засегнати горски и земеделски площи, пострада и древногръцки археологически обект до Трапани. 

Заради пожара са затворени магистрални отсечки, не се движат влакове и фериботи, затруднен е и въздушният транспорт. 

Всички противопожарни екипи на острова са мобилизирани, както и специални самолети за гасене на пожари, но силният и горещ вятър създава големи проблеми на спасителните дейности. Според началника на Гражданска защита Фабрицио Курчио, неволно или не, избухването на пожарите е свързано с човека. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна