Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Шпригин: Руските фенове, които се сбиха с английски запалянковци в Марсилия, не са виновни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Александър Шпригин, президент на Общоруското обединение на футболните фенове, е категоричен, че руските фенове, които се сбиха с английски запалянковци в Марсилия, на мача Русия-Великобритания, не са виновни. В понеделник Шпригин ще бъде екстрадиран от Франция заради размириците:

На 14 юни автобусът на официалната делегация на руските запалянковци, който пътуваше от Кан за Лил, беше задържан от френската полиция. В официалната делегация има и жени, и възрастни хора, представители на фен-клубовете. Цял ден полицията ни проверяваше, а вечерта ни доставиха в главната жандармерия на Марсилия, където прекарахме нощта в ареста.

След проверка установиха, че нямаме общо със случилото се в Марсилия, но на мен и още 20 души от префекта на Марсилия ни бе издадено постановление за депортиране от страната. Това се очаква да стане до 5 дни, а дотогава се намираме в депортационен център, който много прилича на затвор. След намесата руския консул и адвокатите ни, останалите задържани бяха пуснати, разказа в интервю за предаването „Събота 150“ Александър Шпригин.

На въпрос кой кого провокира при безпорядките в Марсилия, Александър Шпригин каза:

Не сме били там, затова не знаем кой кого е провокирал. Но смятаме, че французите се оказаха напълно неподготвени за ситуацията от гледна точка на безопасността. Постоянно възникват конфликти между феновете на различните отбори: руснаците се биха с англичаните, поляците се биха с феновете на Северна Ирландия, германците с украинците, турците с хърватите. На французите не им хрумна нищо по-умно от това, да намерят официалната делегация на руските фенове и да изгонят всички от страната, за да отчетат дейност.

В постановленията, които ни издадоха, пише, че според информация от интернет сме могли да представляваме заплаха. Но това е абсурд. Аз не знам според кое право на коя държава в света информации, намерени в интернет могат да служат като официален документ, заяви още Шпригин.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна