Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фьодор Лукянов: Кризата между Русия и ЕС не започна от Украйна и няма да приключи с Украйна

Снимка: Николай Кръстев

Днес е последният ден от работата на 20-тия юбилеен Санктпетербургски международен икономически форум. Очакванията с него бяха свързани, че може да спомогне за нормализирането на отношенията между Русия и ЕС след 2014 г. На форума бе председателят на ЕК Жан Клод Юнкер, италианският премиер Матео Ренци, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, както и бившият френски президент Никола Саркози, и бившият френски външен министър Юбер Ведрин.

Според влиятелния руски външнополитически наблюдател Фьодор Лукянов, отношенията между Русия и Европа е безконечен процес, продължаващ вече няколко столетия. Тези, които са мислили, че могат да заместят в Русия, Европа с Азия и Далечния изток явно не са си давали ясна сметка, че Русия е разположена в близост Европа и има много общо, въпреки също толкова сериозните си отношения с държавите от Азия и дългата си граница с тях. Не бих определил стопляне или охлаждане на отношенията между Русия и Европа, целта е те да се върнат към тяхното нормално развитие и взаимодействие, коментира още Фьодор Лукянов:

Кризата в отношенията между Русия и Евросъюза започна не от Украйна и няма да приключи с Украйна. Още в средата на 2000г. се забелязваха определени явления, предизвикващи взаимно раздразнение. Дълго се опитваха да прикрият това раздразнение. В крайна сметка Украйна се превърна не в причина, а в катализатор. Предишният модел на двустранните отношения буквално бе взривен. Всичко приключи. Не може да има връщане към така нареченото стратегическо партньорство. А сега, ако украинската криза не се изостри в близките месеци или година, година и половина, а ситуацията се стабилизира, санкциите ще бъдат постепенно трансформирани. Няма да бъдат отменени изведнъж, но смекчени. Тук възниква въпросът за новия модел на отношенията, какъвто засега няма.

По време на форума Жан Клод Юнкер каза точно това, което трябваше да каже, заяви Лукянов:

Пристигайки в Русия въпреки мнението на мнозина в Евросъюза, той естествено няма как да бъде прекалено позитивен. Затова всички претенции бяха изказани. В същото време, както се очакваше, подчерта важността на разговорите по време на криза. Какво са си говорили зад кулисите не знаем и вероятно няма да разберем. Самият факт на пристигането на Юнкер е по-важен от съдържанието на разговорите. Той не е обикновен човек, а институция. И тази институция, въпреки всичко, счете за възможно да изпрати такъв сигнал. Сигурен съм, че този сигнал е възприет тук. Русия, въпреки сегашната си репутация на Запад, е много чувствителна към сигналите. Както към позитивните, така и към негативните. Мисля, че ще бъде направен опит да се поддържа тази позитивна динамика. Това е дълъг процес и не означава, че утре ще се събудим и ще имаме нови отношения.

Ако погледнем картата и обърнем внимание на размерите на Русия, ще си дадем сметка за сложността за всяка преориентация. Онези, които смятаха, че тази преориентация ще стане с едно щракване на пръстите, че ще сменим Европа с Азия и че всичко ще бъде прекрасно, са или платени, или просто глупави. Преориентацията или по-скоро опитът за диверсификация на икономическите и политическите отношения вече започна. Тя ще продължи дълго заради дълбочината и сериозността на този процес. Това в някакъв смисъл е въпрос не на отношенията между Русия, Запада, Украйна и така нататък, а въпрос на преориентация на страна, която се е формирала няколко столетия. Тази преориентация или ребалансиране, както казват американците, е необходимост, свързана с промените в световен мащаб, а не с отношенията между Русия и Запада.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени