Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфониите на Дмитрий Шостакович – 24 юни, от 19.30 часа

БНР Новини
Снимка: Василка Балевска

Заедно с маестро Емил Табаков представяме интеграла с всички 15 симфонии на големия руски композитор, записан със Симфоничния оркестър на Българското национално радио под негово диригентство.
Житие на мъченица – такава е историята на Четвъртата симфония в до минор от Шостакович. Двадесет и осем годишният композитор придава особено значение на своя опус 43: Четвъртата симфония ще бъде своего рода credo на моята творческа работа… Тя трябва да е монументална творба с големи мисли и страсти…
Първите ескизи на новата симфония нахвърля през 1934 г., после самокритично ги унищожава и през есента на 1935 година започва интензивно да работи над партитурата, която завършва на 20 май 1936 г. Междувременно се провежда обществена дискусия за проблемите на симфонизма, организирана от Съюза на композиторите в СССР, тя вълнува и Шостакович.
А след височайшето посещение на Сталин на спектакъл на операта му „Лейди Макбет от Мценска околия”, се разгаря унищожителна критика срещу твореца, обвиняван с грехове като „краен формализъм”, „груб натурализъм”, „ляворадикална безнравственост”… Защо композиторът написва сам заявление за отмяна на премиерата на ІV-та симфония, която за първи път е изпълнена 25 години по-късно – през 1961 година от Московската филхармония под диригентството на Кирил Кондрашин? – ще разкажем в предаването ни. А Емил Табаков ще сподели своята визия за творбата и диригентската си работа над нея.
Изпълнението на творбата може да слушате по програма „Христо Ботев“ на БНР на 24 юни, от 19.30 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна