Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания отново пред патова политическа ситуация

| обновено на 27.06.16 в 18:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на испанската Народна партия и премиер на Испания Мариано Рахой настоя да получи правото да управлява, макар че на вчерашните парламентарни избори в страната не успя да получи абсолютно мнозинство в парламента. Партията на Рахой е на първо място със 137 места в 350-членната долна камара - далеч от 176-те места, които биха ѝ дали възможност да управлява самостоятелно. Това значи, че ще трябва да намери коалиционни партньори, за да състави правителство.

Втори са социалистите с 85 депутати, трета е коалицията "Унидос подемос" със 71 места, а четвърта - "Сиудаданос" с 32.

Лидерът на Народната партия Мариано Рахой изрази удовлетворение, че депутатските места на партията му са с 14 повече от вота през декември и отново даде заявка за властта:

Настояваме за правото да управляваме, защото спечелихме изборите. Сега задачата ни е да бъдем полезни на целия испански народ - на тези, които гласуваха за нас и на онези, които не ни подкрепиха.

Рахой обяви, че ще преговаря първо със социалистите:
Протягам ръка на умерените партии, за да направим всички заедно това, което искат от нас испанците. Ще говоря с всички политически сили. Бих искал да управлявам с достатъчно подкрепа и с ясни цели. Мисля, че е най-добре за Испания.

Ръководството на социалистите днес анализира поредния рекордно нисък резултат. Лидерът им Педро Санчес подчерта:
Направихме го срещу коалиция от над 20 политически партии, обединени от единствената цел да победят Социалистическата партия.

По въпроса за правителство с премиер Мариано Рахой говорител на социалистистите заяви:
 
Няма да подкрепим господин Рахой, нито ще се въздържим. Нека търси подкрепа сред идеологическите си съюзници.
Но сред социалистите имаше и мнения, че най-голям процент от гласувалите искат Рахой.

Не се сбъднаха прогнозите, че обединението на "Подемос" с други леви партии ще изпревари социалистите. Пабло Иглесиас призна, че резултатът е под очакванията:
Притеснени сме, че се се увеличава подкрепата за Народната партия и консерваторите като цяло, трябва да реагираме, трябва да говорим с прогресивните политически сили.

Разочаровани бяха и "Сиудаданос", чийто резултат падна от от 40 на 32 места в парламента. Лидерът Албер Ривера каза, че е готов да преговаря, но с условие:
Не можем да поставяме постовете пред интересите на испанците.

В Народната партия се надяват до месец въпросът с правителството да бъде решен.

Повторните избори в Испания отново не успяха да изяснят политическото бъдеще на петата европейска икономика, отбелязва Асошиейтед прес. Основните партии получиха резултати, подобни на декемврийските избори, довели до продължила шест месеца безизходица и невъзможност да се състави коалиционно правителство. Преговорите за съставяне на управляваща коалиция може да продължат седмици, отбелязва Ройтерс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна