Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екологът Константин Дичев подаде сигнал до ОЛАФ заради съмнения за заграбване на еврофондове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди дни екологът Константин Дичев изпрати сигнал до генералния директор на Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ. В него той предупреждава, че от участието на България в общата селскостопанска политика на Европейския съюз голяма част от средствата по директните плащания за миналия програмен период и от Програмата за развитие на селските райони са усвоени от 100 свързани лица, които той най-общо определя като "зърнените олигарси".

Този сигнал, който пуснахме от ГДБОП преди няколко дена, може да се нарече протест срещу европейските служби, каза в предаването "12+3" Константин Дичев.

Сигналът е насочен повече към европейските граждани, отколкото към тези служби, тъй като ние сме ги сезирали нееднократно, и сме описвали схемите на ограбване. Казвали сме им, че парите на европейските данъкоплатци отиват за организираната политическа престъпност в България. Европейските структури подписват тези престъпни договори с България и по този начин захранват организираната престъпност тук. Това многократно сме го заявявали и сме искали тези средства, които не са усвоени, а са заграбени, да бъдат върнати в бюджета на тези фондове и да бъдат използвани за развитието на селските райони в България.

Мисля, че е преднамерено от тяхна страна, защото договорите, които се сключват с ЕС, както и квотите за различните земеделски продукти, ако направите една съпоставка, ще разберете, че за България единствените квоти са за износ на зърно. А България е една страна, която може да произвежда различни земеделски продукти, които са качествени и биха се продавали.

На въпрос към министъра на земеделието Десислава Танева относно сигнала на Константин Дичев, Танева е заявила, че всеки може да си подава каквито иска сигнали. Тя е уточнила, че в понеделник са приключили директните плащания за тази година, а парите отиват при повече от 12 000 бенефициенти, като от тях само 260 души ще получат повече от 150 000 евро, колкото е ограничението, въведено за усвояването на европейски пари.

От тези 12 000 бенефициенти голяма част са малки арендатори на земи и при тях отиват минимална част от парите от директните плащания и винаги е било така през последните години, уточни екологът:

За съжаление до 2020 г. са заложени такива схеми този процес да продължи. Хората, които се занимават със земеделие, дребните и средните земеделци са подложени на една яростна атака от Министерството на земеделието, защото схемата, която са изработили, е толкова отчайващо бюрократична и хората постоянно чуват думи като санкции. И те всъщност не взимат това, което би трябвало да взимат.

Цялото интервю на Венелина Попова с Константин Дичев чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна