Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключват снимките на "Роза Дамасцена", филмът ще излезе догодина

Снимачният екип на "Роза Дамасцена"
Снимка: БГНЕС

В дефилето на река Искър, край Карлуково, приключват финалните снимки на новия български  филм  „Роза Дамасцена" -  поетичната драма с елементи на мистика. Режисьорът Тодор Анастасов съобщи, че във филма са взели участие общо 56 актьори, като за последните 25 години това е единствената българска продукция с толкова мащабни масови сцени с над 1500 участници. Премиерата на филма се очаква през февруари следващата година. 

"Роза Дамасцена" е дебют за сценариста Мария Лалева, позната ни с поетичните си творби. Тя е и продуцент на филма. Действието обхваща 50 години от развитието на един икономически сектор и живота на главния герой, свързан с емблематичното за страната ни розово масло. Главната роля е поверена на актьора от Плевенския драматичен театър "Иван Радоев" Веселин Плачков


Мария Лалева сподели откъде произтича вдъхновението й: 

Опитваме се да правим наистина филм, който да покаже, колко е красиво тук. И, когато той излезе, се надяваме да го покажем, не само в България, но и по света, така че българите, които са там да знаят, че тук имат шанс и че има защо да останеш, има защо да се бориш. Земята, която те е родила - ти си свързан с нея. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна