Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Попиванов: Тече кампания "под прикритие" за президентските избори

Борис Попиванов
Снимка: БГНЕС

Президентските избори ще бъдат премерване на силите за бъдещите предсрочни парламентарни избори и по-важно от личността на бъдещия президент е кой ще се класира по-напред и ще бъде в по-добри изходни позиции за парламентарния вот. Тази теза разви в предаването "12+3" политологът доц. Борис Попиванов, който нарече "кампанията" абсурдна и "кампания под прикритие", в която всеки изчаква другия, за да направи своя анонс и както големите, така и малките партии не оповестяват своите кандидати за президентската надпревара.

Въпреки това анализаторът отбелязва, че с наближаването на президентската битка градусите се покачват, а коментарите се ожесточават.

Според Попиванов партията мандатоносител ГЕРБ е в най-привилегировано положение и държи в шах основните си опоненти и играчите на терена:

Колкото повече отлагаме кандидатурите за президент, толкова по-трудно ще бъде за по-малките. 

Вниманието и вълнението е именно към парламентарния вот и бъдещото разпределение на силите, защото сегашната парламентарна конфигурация е до такава степен изхабена, че никой не вярва, че тя ще успее да "добута" до края на мандата през 2018 година.

За изместения фокус върху парламентарните избори според политолога доказателство са и засилените обиколки на политиците в страната и опитатът за "стягане на редиците" по места. Всички се преброяват и се опитват да се мобилизират, категоричен бе Борис Попиванов.

На въпрос дали с обиколките си из страната премиерът Бойко Борисов тества почвата за своята кандидатура за президент, доц. Попиванов отговори така:

От една страна, президентската позиция е комфортна с петгодишния си хоризонт. Ако Борисов не стане президент сега, той ще има да чака още пет години, през които не е ясно какво ще стане с неговата кариера. Но напускайки министърпредседателския пост, той ще загуби голяма част от своите лостове за влияние и върху партията, и върху изпълнителната власт.

Цялото интервю на Даниела Якова с Борис Попиванов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна