Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайван се готви за първия мощен тайфун за годината

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради наближаващия супер тайфун 'Непартак" (Nepartak) в Тайван и Китай започнаха да заковават с дървени летви голяма част от прозорците. Очаква се бедствието първо да удари слабонаселеното източно крайбрежие на страната, а след това силният вятър да се насочи към Тайванския пролив и впоследствие да удaри Китай в събота, но с по-малка сила.

"Непартак" е първият тайфун, който ще достигне бреговете на страната тази годината. От Китай се опасяват, че природното явление ще влоши ситуацията в източната част на страната, която вече пострада от тежки наводнения. Само за изминалата седмица придошлите води отнеха живота на 130 души и повредиха над 1,9 милиона хектара земеделски площи.

По скалата на Сафир-Симпсън за определяне на силата на тропическите циклони тайфунът е класифициран с най-високата категория - 5, отнасяща се за урагани, чиито ветрове превишат 249 км/ч. По предварителни данни ветровете в "окото на бурята" ще достигнат поне 200 км/ч. Категориите по скалата са предназначени предимно за измерване на потенциалните щети и наводнения. Предполага се, че достигайки до Китай, категорията на "Непартак" ще се понижи.

Очаква се все пак тайфунът да донесе със себе си обилни количества дъжд, които да се излеят върху наводнените вече територии около град Ухан на река Яндзъ, дом на 10 милиона души, информират от агенция Синхуа. Градът е административен център на провинция Хубей, като там се намира една от най-високите сгради в света. Ухан е център за автомобилната индустрия в страната, но и най-засегнатият град от наводненията миналата седмица.

От съображение за сигурност днешният ден е обявен за неработен и неучебен в голяма част от градовете в Тайван, включително и в столицата Тайпе, където са отменени част от полетите. В провинция Фудзиен са отменени всички курсове на фериботи, както и влакови пътувания, а в провинция Гуандун всички рибарски лодки са призовани да пуснат котва в пристанището.

Тайфуните са често срещани по това време на годината в Южен Китай и заради това от правителството предприеха предварителни мерки за осигуряване на безопасността на населението. През 2009 година тайфун "Макарот" взе над 700 жертви, като нанесе щети на стойност над 3 милиарда долара.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна