Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има пешеходен достъп до плажа "Черноморец изток"

Снимка: Сияна Спиридонова

Има пешеходен достъп до плажа Черноморец - Изток, установи проверката,  извършена от служители на Областна управа - Бургас. Тя беше наредена от министъра на туризма Николина Ангелкова след оплакване на наемателя на плажната ивица, че новият собственик на паркинга в съседство възпрепятства достъпа до плажа. 

Двете спорещи страни са заявили, че са подписали протокол-съгласие за свободен достъп до плажната ивица, заяви бургаският областен управител Вълчо Чолаков
Служителите ме уведомиха, че към настоящия момент няма проблем с пешеходния достъп до плажа.

Проверката продължава и предстои по картата на възстановената собственост да се установи дали има достъп до плажа, който да е извън частния имот. Ако няма такъв, държавата ще предприеме мерки, за да го осигури: 
Практиката ми показва, че където има някакъв проблем с преминаването, той почива на някаква основа, свързана с лични отношения между две съседни страни като територия. Този спор нас не ни касае. Имат да го разрешават, да си намерят начин - чрез преговори или по съдебен път.

Бургаският областен управител припомни, че това е втори такъв случай след миналогодишния в Силистар, а гражданите трябва да знаят, че по закон държавата осигурява пешеходен достъп до плажовете, но не и паркинги в близост до плажните ивици.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна