Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България получи предложение да се включи в ново транспортно трасе между Иран, Армения и Грузия

В Техеран е обсъдена темата за ядреното оборудване по проекта "АЕЦ Белене"

Снимка: фейсбук на Бойко Борисов

България е получила предложение да се включи в нов транспортен коридор, който включва Иран, Армения и Грузия. Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата си вицепрезидента на Иран Есхаг Джахангири. Темата за ядреното оборудване по проекта "АЕЦ Белене" е обсъдена, но повече яснота ще има след двустранната среща на енергийните министри.

Чрез пристанищата във Варна и Бургас още сега страната ни е готова да участва в новото транспортно трасе, което се предлага от Иран, по което може да се пренася и газ, обяви министър-председателят:

Аз заявих, че ние и днес можем да поемем през нашите пристанища Варна и Бургас инфраструктурата, която имаме. В този транспортен коридор влиза не само превоз на товари и стоки, но включително и на газ. След две седмици в София ние ще дадем всички възможности, които България има в тези посоки, включително и газовия ни хъб "Балкан". Цяла Европа на такъв транспортен коридор.

Предварително анонсираната тема за оборудването на АЕЦ "Белене", която също е в дневния ред на разговорите, е представена пред домакините: 

С възможностите, които има България като потенциал в тази посока, включително и реактор… Следобед е срещата на енергийните министри, ще им дадем всички подробности, за да мислят по тази тема - какво бихме могли съвместно да направим.

Борисов призна, че в последните десетилетия връзките с Иран са били прекъснати, но сега след вдигането на ембаргото има шанс двете страни да ги съживят. С това се съгласи и вицепрезидентът Есхаг Джахангири и очерта възможните полета на действие:

Сътрудничество в сфери, в които сме си сътрудничили и преди, а това са нефт, газ, нефтопреработвателна промишленост, енергийни източници и земеделие.

Туризмът също има перспектива да задълбочи отношенията между двете страни: 

Виждате до древните перси, до древните траки, в България много би могло да се направи в тази сфера… Утре нашите министри в двустранни формати на едно правителствено заседание ще могат по всичките теми вече да набележат мерки, отбеляза премиерът Бойко Борисов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна