Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Шаркова: Детето не е обект, а е субект на определени права

Експертът по медицинско право Мария Шаркова коментира в предаването "Хоризонт до обед" по програма "Хоризонт" темата за профилактичните наркотестове в училище, обявени от Цветан Цветанов като борба с наркозависимостите:

Аз не мисля, че изобщо трябва да се правят такива тестове. България е ратифицирала Конвенцията за правата на детето, в която основен принцип е това, че детето не е обект, а е субект на определени права. В този смисъл, когато се взимат решения, касаещи децата до 18 години, трябва да вземем предвид това, което ще е в техен интерес, а и да се допитаме до тяхното мнение. Идеята, която се предлага, е толкова абсурдна, колкото да предложим задължителни гинекологични прегледи за децата с оправданието, че ги предпазваме от сексуално предавани инфекции.

Шаркова допълни още:

В САЩ има конфиденциалност на информацията и възможност за предоставяне на самостоятелно информирано съгласие на младежите по въпроси, свързани с лечение на сексуално предавани инфекции, проблеми, свързани с употреба на наркотици. Ние трябва да вземем пример от тези световни практики.

Адвокат Мария Шаркова уточни, че съвместно информирано съгласие (на непълнолетния и родителя) се предоставя след навършване на 14г. възраст.

Цялото интервю с Мария Шаркова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна