Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томас де Гендт спечели 12-ия етап от "Тур дьо Франс", Кристофър Фруум пресече финала с бягане

Кристофър Фруум
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгиецът Томас де Гендт от тима на "Лото-Судал" спечели 12-ия етап от колоездачната обиколка на Франция - 178 километра от Монпелие до Монт Венту. Втори след него завърши сънародникът му Серж Паувелс от тима на "Дименшън Дейта", а трети остана испанецът Дани Наваро от "Кофидис".

Метри преди финала се случи един от най-куриозните инциденти в историята на "Тур дьо Франс", след като фаворитите Ричи Порте, Бауке Молема и водачът в генералното класиране Крис Фруум се сблъскаха, а Фруум пресече финалната линия бягайки.

Етапът беше изключителен интересен, а заради бурния вятър от 125 километра в час и лошото време организаторите изместиха с шест километра по-напред финалната линия, но въпреки това състезателите трябваше да преминат през 10-километрово изкачване при 10 процента наклон. С финален спринт в последните 250 метра Де Гендт успя да спечели един от класическите етапи в състезанието, завършвайки с време 4:31:51 часа. На две секунди след него остана Паувелс, а Наваро приключи с 14 секунди изоставане от победителя. Успехът в етапа бе първи за Де Гендт в кариерата му, но това остана на заден план заради катастрофата малко преди края.

Навлязлата плътно на шосето публика няколкостотин метра преди финала принуди един от мотоциклетистите, грижещи се за сигурността на колоездачите, да набие рязко спирачки, а следващият го плътно Ричи Порте се блъсна в него. След това Фруум и Молема, които караха точно зад Порте, също се блъснаха, а британецът загуби велосипеда си при инцидента. Така двукратният победител в състезанието премина с тичане финалната линия.

От това се възползва сънародникът му Адам Йейтс, който поведе в генералното класиране. След преразглеждане на инцидента между Фруум, Порте и Молема обаче съдиите върнаха жълтата фланелка на Фруум.

Така в генералното подреждане водач е Фруум ("Тийм Скай), следван на 47 секунди от Йейтс ("Орика Байк Ексчейдж") и на 56 секунди от холандеца Молема ("Трек Сегафредо").

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна