Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световните лидери осъдиха атаката в Ница

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавни лидери от цял свят осъдиха атаката в Ница и призоваха за увеличаване на усилията в борбата с тероризма.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел осъди нападението в Ница и изрази подкрепа за френския народ. Заради атаката Германия затегна контрола по границата с Франция и охраната на летищата.

Германия стои зад Франция в борбата срещу тероризма заедно с много, много други. Убедена съм, че, въпреки трудностите, ще спечелим тази борба, посочи Меркел.

Британският премиер Тереза Мей изрази съболезнования на близките на жертвите и заяви, че е шокирана от атаката.

Ако, както се опасяваме, това е било терористична атака, трябва да удвоим усилията си, за да победим тези брутални убийци, които искат да унищожат нашия начин на живот. Трябва да работим с Франция и партньорите ни по света, за да отстояваме ценностите и свободата си, заяви Мей.

Британското правителството ще прецени дали трябва да увеличи мерките за сигурност в страната.

В специално обръщение към френския държавен глава Франсоа Оланд президентът на Русия Владимир Путин определи атаката като отвратителен терористичен акт.

Престъплението в Ница, в резултат на което има загинали и пострадали и руски граждани, беше извършено с особена жестокост и цинизъм. Отново искам да подчертая, че само с обединени усилия можем да победим тероризма, каза Путин.

Американският държавен секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров посетиха френското посолство в Москва, за да изкажат съболезнования. Кери е в руската столица за преговори за намиране на изход от кризата в Сирия.

Мисля, че хората по целия свят гледат към нас и чакат да намерим по-бърз и по-осезаем начин, за да почувстват, че е направено всички възможно за прекратяване на бича на тероризма, да обединим света във възможно най-всеобхватните усилия за борба с техния нихилистичен и покварен подход км живота и смъртта, каза Кери.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова за увеличаване на усилията за борба с тероризма, а председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер възкликна:

Човек се пита кога ще свърши всичко това.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна