Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската опера и балет получи наградата на Дипломатическия институт

Снимка: БГНЕС

По повод Деня на дипломатическата служба, 19 юли, директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова връчи наградата на института на проф. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет.

През годините Софийската опера се е превърнала в неоспорим посланик на българската култура по света, а освен това институцията пряко се е ангажирала да представя своята мисия пред кандидат-дипломати, които се обучават от Дипломатическия институт. Символично наградата беше връчена от сцената на постановката "Набуко“, която се играе на площада пред храм-паметника "Св. Александър Невски". За същността на наградата разказва директорът на института Таня Михайлова:

Наградата представлява една метална скулптура, която носи името и мотото на Дипломатическия институт: "Учейки другите, учим и себе си". Наградата за българска институция тази година се присъжда на Софийската опера и балет за нейния принос при подготовката на български дипломати и държавни служители в сферата на публичната дипломация. Водената политика от Софийската опера и балет по популизиране на положителния образ на България чрез инструментите на културната дипломация дават основание тя да бъде подкрепена и високо оценена от нас. През годините на сътрудничество обучаващите се в института имаха възможност да присъстват на редица премиери и спектакли. Те разговаряха за проектите на Софийската опера и балет с нейни представители, за да могат да разберат политиката, която стои зад всеки спектакъл.

Ние ще продължим да бъдем посланици на българската култура по света, заяви директорът на Софийската опера и балет Пламен Карталов:

С вълнение и голяма признателност изразявам възхищението си, че сте ни забелязали в едно време, в което работим за общата кауза да създаваме и разпространяваме нашето изкуство в България и по целия свят.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Лъчезар Цветков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна