Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел даде време на Тереза Мей

Тереза Мей, Ангела Меркел
Снимка: Дневник

Лидерите на Германия и Великобритания постигнаха съгласие, че правителството на Обединеното кралство се нуждае от време, преди да започне преговорите за излизане от Евросъюза.

Няма да задействаме член 50 на Лисабонския договор, докато не изясним конкретните си цели, потвърди британският премиер Тереза Мей след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.

Никой - нито Евросъюзът, нито Великобритания - не иска хаос. Най-важното е британците да останат и занапред наши партньори, отвърна Меркел на съвместна пресконференция.

След като британците гласуваха на 23 юни за излизане от Съюза, редица политици от Европейския парламент и държави-членки призоваха Лондон да започне по-бързо процеса за прекратяване на британското членство, като посочиха, че несигурността плаши инвеститорите и ще се отрази зле на икономиката на ЕС.

На снощната пресконференция Тереза Мей потвърди, че една от целите на правителството й при предстоящите преговори ще бъде да намали нетната имиграция от 330 хиляди до 100 хиляди души годишно, което ще засегне европейските граждани от източната част на континента.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени