Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът "Резиденция Баба" набира кандидати

Ако енергията на младостта, града и промяната срещнат опита, традициите и мъдростта на българското село, може да се получи искра. Доказателство за това е проектът "Резиденция Баба" на Организацията "Фабрика за идеи". Целта на проекта е да свърже уменията на градски младежи със знанията на възрастни хора от обезлюдяващи се села.

Велина Петрарка, която е координатор на проекта, заяви:

Вярваме в това, че българските села търсят един много богат ресурс на традиционно знание, занаяти, вярвания, които могат много да помогнат за живота ни в града, тъй като сме се отдалечили малко от природата и богатото си културно наследство. Точно това е причината много от младите хора да имат желание да се върнат на село.

Идеята на проекта е младите хора да работят с местните жители и заедно да създадат продукт, услуга или инициатива, които да вдъхнат живот в обезлюдените села. Миналата година "Резиденция Баба" изпраща 17 млади хора, които живеят в продължение на месец в 4 родопски села в община Лъки.

Новата "Резиденция Баба" започва през септември. Желаещите да прекарат 1 месец на село могат да кандидатстват до 3-ти август. Няма изисквания за възраст, образование или работен опит. Най-важното условие е кандидатите да са мотивирани.

Подробности чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна