Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Капралов: Правомощията на местните омбудсмани трябва да се уеднаквят

Депутати предлагат общините с над 20 000 жители задължително да имат омбудсман. Справка в НСИ сочи, че това означава 75 общини да се сдобият с обществен защитник. В момента едва девет имат човек на такава длъжност, а още няколко са в процедура. В момента изборът на омбудсман е изцяло пожелателен, а общинските съвети го избират и освобождават с 2/3 от гласовете. Депутатите предлагат изборът да става с обикновено мнозинство.

В предаването "Преди всички" председателят на Националното сдружение на местните обществени посредници и омбудсман на Шумен Иван Капралов приветства идеята:

Някак е нелогично, че местните обществени посредници се избират с тежкото мнозинство от 2/3 от всички общински съветници, а пък националният омбудсман се избира с 1/2 от присъстващите народни представители. Тази диспропорция най-малкото е нелогична и пречи на многополюсните общински съвети с много политически интереси да стигнат до избора на конкретната персона. Това води и до засилване на изискването за повече политически договорки в общинските съвети.

Капралов смята, че начинът на избиране - от местната власт - не трябва да бъде променян. Според него идеята на този законопроект запазва институцията на омбудсмана като част от местното самоуправление, но и изисква една равнопоставеност в развитието му:

Институцията на омбудсмана може да достигне до решения на въпроси, които са встрани от съдебния спор, встрани от чисто административно наложената практика. Много често ние сме единствената сила, която може да реши един спор, без да мине през тежката съдебна система. 

Повече правомощия на омбудсмана не са необходими, но е необходимо уеднаквяване на правомощията на местните омбудсмани в различните общини, смята още Иван Капралов.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна