Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Южна Корея преустановява продажбите на 32 модела от линията на "Фолксваген"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки че "Фолксваген" доброволно спря продажбите на повечето си модели на територията на Южна Корея от 25 юли, правителството на страната взе решение да преустанови продажбите на 32 модела от линията на "Фолксваген Груп".

Заложена е и глоба на стойност 16,06 млн. долара на немския автомобилопроизводител, който е набеден за фалшифициране на документите, отнасящи се до вредните емисии и тестове за нивото на шума.

Директорът на отдела, занимаващ се с опазването на околната среда и транспорта към Министерство на околната среда, Хонг Донг Гон поясни, че ведомството му отменя сертифицирането на общо 83 000 дизелови и бензинови автомобила с марките "Фолксваген", "Ауди" и "Бентли", като поясни:

След изтеклите информации от изминалата седмица взехме решение да анулираме сертификатите за 32 вида от марката, включващи общо 80 модела на "Фолксваген". Продажбите на тези коли ще бъдат преустановени след отнемането на сертификатите.

Ако добавим тези 83 000 автомобила и над 125 000, спрямо които бяха предприети мерки през ноември миналата година, то около 68% от общия брой на колите, продадени от "Фолксваген" в страната през 2007-а, е бил десертифициран, добави Гон.

През ноември правителството на Южна Корея анулира сертификатите на над 125 000 коли, като отново наложи глоби на "Фолксваген" по обвинението, че компанията е манипулирала системите за контрол на емисиите.

Този ход на четвъртата по големина икономика в Азия поставя още по-големи трудности пред "Фолксваген Груп", тъй като компанията все още се опитва да оправи репутацията си след скандала от септември. Тогава от "Фолксваген" бяха уличени, че използват нелегален софтуер, за да скрият токсични емисии, отделяни от над 11 милиона дизелови автомобила в световен мащаб.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени