Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

28,1 трлн. йени в новия пакет с мерки, стимулиращи икономиката на Япония

Разочарованите от размера на програмата инвеститори подновиха покупките на йени

Японското правителство одобри официално новия пакет от стимулиращи мерки в размер на 28 трлн. йени (около 274 млрд. долара), който представлява последен опит на премиера Шиндзо Абе да върне към живот слабо представящата се икономика на страната.

Стимулиращата фискална политика идва на фона на все по-голям консенсус сред икономисти и политици, че само провежданата от Японската централна банка парична политика няма да бъде в състояние да съживи намиращата се в застой икономика. В тази връзка Шиндзо Абе обяви през юни, че ще отложи планираното ново повишение на данък продажба с две години и половина.

Общият размер на мерките нарежда Япония сред страните с най-мащабни стимулиращи програми от края на глобалната финансова криза насам, но трябва да се има предвид, че три четвърти от стойността на тези мерки включва целеви нисколихвени заеми от правителството и държавните компании.

Според новата стимулиращ програма директните държавни разходи ще бъдат за едва около 7,5 трлн. йени, като повечето от тях ще бъдат реализирани през следващите две години. В същото време ще бъдат заделени 6 трлн. йени за фискални инвестиции и заеми.

По-късно този месец японското правителство ще изготви осъвременен бюджет, в който да бъдат предвидени допълнителни стимулиращи разходи за около 4 трлн. йени до края на настоящата финансова година на 31-ви март 2017 година.

Програмата ще включва пари за инфраструктурни проекти, включително линия за влак на магнитна възглавница, свързваща Токио и Осака. Чрез допълнителната програма ще бъдат изплатени парични помощи в размер на 15 хил. йени всяка на около 22 млн. японци с ниски доходи, като в същото време ще бъдат финансирани и проекти за възстановяване на южните области на Япония, засегнати от голямото земетресение през април.

Японското правителство очаква всички тези мерки да спомогнат за нарастването на БВП на страната с 1,3% в краткосрочен план.

Участниците на валутните пазари изглеждат разочаровани от днешния нов стимулиращ пакет за 28 трлн. йени, тъй като той съвпадна с техните очаквания и с информацията, оповестена седмица по-рано. Те изглежда се надяваха на по-агресивна допълнителна фискална програма, след като в петък (29-и юли) ЯЦБ запази без промяна основната си лихва на ниво от -0,1% и обяви доста слаби допълнителни парични стимули, потвърждавайки мнението на редица икономисти, че банката изглежда вече е достигнала своя властови лимит при провежданата от нея политика в подкрепа на икономическия растеж и инфлацията.

Тяхното разочарование се изразява в ново поскъпване на японската йена, като щатският долар, еврото и британската лира се понижават към триседмични дъна съответно от 101,45 йени, от 113,63 йени и от 134,05 йени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна