Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски лидери с остри реакции на заплахите на Турция за споразумението с ЕС


Германия и Австрия отхвърлиха заплахите на Турция, че ще прекрати изпълнението на споразумението си с ЕС за ограничаване на мигрантския поток към Европа, ако до ноември не бъде въведен безвизов режим за нейни граждани. На въпрос дали Турция може да „изнудва“ ЕС за споразумението, германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви в интервю за в. „Рейнише пост“, че това е „абсурдно“.
Подобен коментар се чу и от Виена, където австрийският канцлер Кристиан Керн заяви след получени анонимни заплахи за живота си, че няма да се поддава на „заплашване“ от Турция. Пред изданието „Остерайх дейли“ той уточни, че е бил заплашван със смърт от десния сектор и радикалните части на турската общност.

Европейският съюз и по-конкретно върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини не могат да осъждат действията на турските власти след опита за държавен преврат,
заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. 

Госпожа Могерини не би трябвало да говори за това. По-добре ще направи първо да дойде в Турция. Когато в Париж стане нещо подобно, загиват 5-6 души, и всички отиват там, за да видят какво се е случило, каза Ердоган за италианската телевизия РАИ нюз 24. Той подчерта, че в Турция е направен опит за потъпкване на демокрацията, но досега никой от ЕС не е отишъл там.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер определи в интервю за френския в. „Le Soir решението на Великобритания за излизане от ЕС като много натъжаващо. Според Юнкер, следващите две години ще бъдат прекарани с фокус върху „деконструкцията“ на Европа, вместо върху нейното обединяване

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени